Karavan Isıtma Sistemleri

Bir karavanda etkili bir ısıtma sistemine sahip olmak, özellikle sıcaklıklar sıfırın altına düşmeye başladığında çok önemlidir. İşte karavan ısıtma sistemleri açısından farklı seçenekler.
 
Bir karavanda yaşam tamamen macera hissi ile ilgilidir, ancak bu durum, konfordan ödün vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Doğru bilgi ve hazırlıkla, karavanınızda sıcak bir duş, rahat bir yatak ve hatta Wi-Fi bağlantısı ile kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz.
 
Vannerzone platformundaki birçok karavan, entegre ısıtma sistemleriyle donatılmıştır. Bu karavanlardan bir tanesini kiralayabilir ve soğuk kış aylarında müthiş kar manzaraları veren ülkemizi keşfetmek için mükemmel bir seyahata çıkabilirsiniz. Ayrıca isterseniz üflemeli taşınabilir ısıtıcıları ile de üşümeyeceğinizi garanti altına alabilirsiniz.
Büyük ölçekli karavan üreticilerinden, kendi karavanını kendisi yapan VANNER dostlarımıza kadar tüm karavancılar, karavanın en önemli unsurlarından birinin ısıtma sistemi olduğunun farkındadırlar. "Üflemeli" veya "yardımcı" ısıtıcılar olarak da bilinen karavan ısıtıcıları, dizel, elektrik veya gazla çalıştırılabilir.
 
Dizelle çalışan ısıtıcıların tasarımı üreticiden üreticiye değişir, ancak genel çalışma prensipleri aşağı yukarı aynıdır. Hava belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılır, ardından bir dizi boru ve fan yardımı ile karavanın yaşam bölmesine pompalanır. Genel kullanımda webasto olarak bilinirler ki aslında bu bir üretici markasıdır. Fakat ürünle anılır hale gelmiş bir markadır.
Bu sistemlerin avantajları, bir alanı kuru ısıyla eşit şekilde ısıtmalarıdır. Karavanlar gibi küçük alanları ısıtırken sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan yoğuşmayı/buharlanma problemini azaltırlar. Ayrıca verimlidirler, aracın kendi aküsünden düşük güç çekerler ve bir yardımcı yakıt hattı aracılığıyla ana yakıt deposundan dizel tüketirler. Dizel, çoğu karavan için bol bir kaynaktır, bu nedenle uzak yerlerde kamp yapanlar için iyi bir çözümdür. Tabi ki depoyu doldurmayı unutmamak ve araç aküsünün sağlam olduğundan emin olmak kaydı ile.
 
Kombi ısıtıcılar, hem suyunuzu hem de kamp aracınızın içini ısıtmak için elektrik veya gazla benzer şekilde çalışır. Vannerzone’dan kiralayacağınız bazı karavan modelleri, daha soğuk iklimlerde maksimum konfor için entegre bir ısıtma sistemine sahiptir.

Üflemeli bir ısıtma sisteminin bakımı

Üflemeli bir hava ısıtma sistemi kurulduğunda, ilgilenmeniz gereken çok az şey vardır. Ünitenin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için yıllık bir servis bakımı önerilir, ancak bu karavancıların kendi kendine yapmalarını önerdiğimiz bir uygulama değildir. Bu cihazlar ve sistemler konusunda uzman bir servis sağlayıcı ya ısıtıcı ünitenizin üreticisiyle iletişim kurmanız en iyisidir.
Sisteminiz gaz veya elektrikle çalışıyorsa, sırasıyla benzin deponuza ve akü seviyenize dikkat edin. Pişirme ocağınız, ısıtma sisteminizle aynı gaz deposundan güç alıyorsa, boş bir depo soğuk bir akşam yemeğine neden olabilir ki bu da soğuk koşullarda kamp yapıyorsanız hoş bir sürpriz olmayacaktır!
Üflemeli ısıtma sistemleri, sıcak havanın bir dizi fan yoluyla karavanınıza girmesini sağlar. Havalandırma deliklerinin üzerine herhangi bir şey koyarak hava akışını engellemediğinizden emin olun, aksi takdirde ünitenizin aşırı ısınmasına ve kapanmasına yada arızaya geçmesine sebep olabilirsiniz.

Üflemeli hava ısıtma sistemlerine alternatifler

Portatif cihazlarla karavanın içini ısıtacaksanız, ısıtıcıyı her açtığınızda, oksijenin araca serbestçe girmesine izin vermek için bir pencerenin açık bırakıldığından emin olun. Bazı ısıtıcılar, karavanın içinde tehlikeli olabilecek karbon monoksit seviyelerinin oluşmasına neden olur. Oksijen akışını sağlamak önemlidir.

Yağlı radyatörler

Yağlı radyatörlerin kullanımı son derece güvenlidir çünkü doğrudan kamp aracınıza sıcak hava üflemezler. Bu ısıtıcılar doğrudan ana elektrik prizlerinize takılır ve önemli miktarda güç çekebilir, bu nedenle çalıştırmadan önce motorunuzu çalıştırmanız veya elektrik şebekesine bağlamanız gerekir.
Yağlı radyatörlerin karavanınızı ısıtması biraz zaman alabilir, ancak ürettikleri ısı kurudur ve fazla buharlaşmaya neden olmaz. Yağlı radyatörlerle ilgili en büyük sorun, çok kompakt olmamaları, çok ağır olmaları ve kısıtlı alana sahip olduğunuz karavan hayatı için pek pratik olmamalarıdır.

Halojen ısıtıcılar

Halojen ısıtıcılar, kızılötesi radyasyon yayan halojen ampul aracılığıyla ısı üretir. O sıcak turuncu rengi hatırlamayan yoktur. Turuncu parıltı, sıcak bir ortam yaratmak için harikadır, ancak özellikle geniş alanları ısıtmada etkili değildir.
Halojen ısıtıcılar, diğer portatif ısıtıcılara göre daha az elektrik tüketir. Yine de motorunuzun çalıştığından veya akünüzün bitmemesi için şebeke elektriğine bağlı olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

 

Fanlı ısıtıcılar

Fanlı ısıtıcılar, yerleşik bir fan aracılığıyla sıcak hava üfleyerek karavanınızı hızlı bir şekilde ısıtır. Fanlı ısıtıcıların küçük bir alanı ısıtma hızı, onları canlı bir kış yürüyüşünden sonra vücut ısınızı geri kazanmak için ideal hale getirir.
220V fişe bağlı portatif bir fanlı ısıtıcı, herhangi bir Vannerzone Campervan kiralamasına eklenebilir. Karavan sahibinden mutlaka rica edin. Bu küçük fanlı ısıtıcılar, soğuk aylarda karavanınızı ısıtmak için harika bir iş çıkarır.
Ülkemiz, soğuk mevsimlerde daha da büyülü hale gelen çarpıcı kış destinasyonlarıyla doludur. İhtiyacınız olan tek şey, karavanınıza döndüğünüzde sıcacık kalmanın bir yolunu bulmak ve güvenle sıcacık yuva hissini karlı bir ormanın ortasında yaratabilmektir. Karavan tatili tam da budur! Siz de Vannerzona karavanlarından birini kiralayarak bu eşsiz dünyaya adım atın.

 

Karşılaştırma

Listesi Boş