Karavan Kullanmadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Karavanci Terimi

Karavan Kullanmadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Karavan Terimi


İlk kiralık karavan yolculuğunuza çıkmayı mı yoksa bir karavan satın almayı mı planlıyorsunuz? Bir yanda, destansı bir maceraya atılmak için çok heyecanlısınız. Bir yandan da “ılık bir duş alamayacak mıyım yani?” “Sırtım çok ağrımasa bari” gibi endişeleriniz ve muhtemelen yolculuk konusunda karışık fikirleriniz var. Üstelik bu yaşam tarzında kullanılan kampçılık ve karavancılık terimleri de kafanızı biraz karıştırabilir. VANNERZONE yardım için burada!
 
Pekâlâ, derin bir nefes alın. Bu yazıda, karavan seyahatinizden önce bilmeniz gereken en önemli 20 karavancılık terimine göz atacağız. Ayrıca, karavan yolculuğunuza daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları da vereceğiz. Ama önce, karavan nedir, pek çok ülkede karavan anlamında kullanılan RV ne demektir?
 
Karavan, bir otomobilin arkasına takılan ve hem taşıt hem konut olarak kullanılan üstü kapalı araç şeklinde tanımlanmıştır. Aynı zamanda kendi motor sistemi de olan ve dünyada Motorhome olarak geçen, Türkiye’de de Campervan olarak bilinen tür de aslında karavan ana tanımının altında yer alır. Çekilebilir – Sürülebilir ayrımı ile temel bir sınıflandırma mümkün ise de hepsine karavan diyelim. Karavancıyız neticede. Ayrı gayrı olmasın. VANNER’lar, devam edelim.
RV ise,(Recreational Vehicle) Eğlence Aracı anlamına gelir. Konaklamak için tasarlanmış yaşam alanlarını da içeren bir motorlu taşıt veya çekilebilir römorktur.Şimdi bilmeniz gereken bazı önemli karavan terimlerine girelim.

  1. Boondocking / Kuru Kamp / İlkel Kamp / Moochdocking

Boondocking, herhangi bir tesise girmeden ve doğada hiçbir tesisata bağlanmadan yapılan kamp anlamına gelir. Kuru kamp veya vahşi kamp, bağlantısız ilkel kamp gibi açıklamalar da yanlış olmaz. Boondocking, vahşi doğada veya ücretsiz kamu arazilerinde olduğu gibi, kamp alanı konaklama ücreti almayan uzak yerlerde yapılabilir. Burada su, elektrik veya gaz bağlantılarına, kanalizasyona veya diğer imkanlara erişiminiz yoktur. Buna rağmen, tercihiniz bu ise, dinlenme alanları ve otoparklar gibi diğer yerlerde yine de boundocking yapabilirsiniz. Bazı insanlar tatillerde arkadaşlarının küçücük yazlıklarına arkadaşları ile birlikte olmak ve onlarla vakit geçirmek için gitmek isterler. Ama kalacak yer yoktur. Bir karavan veya campervan kiralarlar ve yakın olmak için yazlığın önüne park ediverirler, sorun çözüldü. Yaşasın büyük arkadaş grubu ile keyifli bir tatil.
Kuru kamp ve boondocking neredeyse aynı anlama geliyor. Çoğu Karavan ve kampçı bu iki terimi birbirinin yerine kullanır. Teknik olarak konuşursak, boondocking medeniyetten uzakta kamp yapmak anlamına gelirken, kuru kamp bir yere özgü değildir. Basit bir ifadeyle, kuru kampçılık daha çok bağlantı olmadan kamp yapmanın genel bir ifadesidir, oysa boondocking kuru kampın bir alt kümesidir. Bozcaada’da ücra bir koya karavanı çektiniz. İşte size boondocking. Yakınızda çeşme de yok, kuru kamp...Ama deniz mükemmel…Keyfini çıkarın.

  1. A Sınıfı

Tipik olarak 30-40 fit uzunluğunda, en büyük ve en lüks karavan türüdür. A Sınıfı Karavanlar genellikle düz ön uç ile öne çıkar. Bununla, manzaraya ve yola daha iyi bakmanızı sağlamak için büyük bir ön cam alanı elde edersiniz. Ayrıca buzdolabı, klima ve geniş yaşam alanları gibi olanaklarla müstakil bir ev konforundadırlar.

  1. B Sınıfı

Bir minibüse benzer boyutta daha küçük bir karavan tipi. C sınıfı karavandan farklı olarak, B Sınıfı karavanda bir depolama alanı veya kabin üstü uyku alanı (alkoven) yoktur. Kelimenin tam anlamıyla bir karavandır. Bu yüzden yalnız veya çift gezileri için idealdir.

  1. Sınıf B+

B+ sınıfı karavan, B sınıfı ve C sınıfı arasında konumlanır. C sınıfına benzer ancak kabinin üzerinde bir yatağı yoktur. Not gibi düşünün. B’den daha iyi ama bir üst not kadar da değil.

  1. Sınıf C

Bu karavan tipi ile, bir depolama alanı ve bir kabin yatağı elde edersiniz. Modele bağlı olarak bir aileyi veya 8 kişiye kadar grubu barındıracak depolama alanınız ve daha fazla yatak alanınız vardır.

  1. Seyahat Römorku (Travel Trailer)

Çok çeşitli kat planları, stiller ve boyutlara sahip, çekilebilir bir karavan tipidir. Tipik olarak, Seyahat Römorkları, bir çekici araç kullanılarak çekilen iki ila üç ayrı bölüm veya oda içerir. Yine de Seyahat Römorkları, Beşinci Teker gibi çekici aracın kasasına bağlanmaz ve diğer çekilebilir türler gibi çeki demiri ile yeterince güçlü bir araç tarafından çekilir.

  1. Beşinci Teker

Beşinci Teker, çekici araçlara takılan ve karavanları farklı bir yöntemle çekici araçlara bağlayan bir aksamı ve bu aksamı kullanan karavan tiplerini ifade eder. Çoğu durumda, çekici aracın şasesine bağlı bir çeki demirine değil, kamyonet yada pick-up gibi açık kasa araçların kasalarına yerleştirilir. Neticede bu aksamı kullanan ve beşinci teker olarak adlandırılan karavan tipleri de Çekilebilir ana grupta yer alan ve bir çekici araçla çekilir modellerdir.

  1. Üçlü Katar

Bir karavan veya çekici araç kullanarak iki römorkun çekilmesi anlamına gelir. Birbirine bağlı üç ayrı karavan, treyler veya kamyonet içerir. Örneğin, bir Seyahat Römorku ve bir araba çeken bir kamyonet. Dünyada kullanılan bir terimdir ama biz buna neden ihtiyaç duyulduğunu henüz çözemedik. Oldu olacak neyimiz var neyimiz yok arka arkaya bağlayalım kampa götürelim. Kamo böyle bir şey değil ki? Bazı şeyleri de arkanda bırakabilmelisin.

  1. Gri Su

Bir karavanın sıhhi tesisat sisteminde, iki tip tankta atık su biriktirilir. İlk tank, tamamı atık su olan gri su içerir. Ancak bu, tuvalete attığınız insan atıklarını içermez. Gri su, esas olarak duş ve lavabolardan gelen sabunlu sudur.
Bazı kamping alanları gri suyun herhangi bir alana dökülebileceğini belirtse de, bu atık çevre dostu değildir. İçindeki sabunlar, kimyasallar ve diğer deterjanlar genel olarak vahşi yaşam ve çevre için tehlikeli olabilir. Mutlaka uygun bir gidere boşaltılmaları gerekir.

  1. Kanalizasyon Hortumu Desteği

Karavanın atık sıvılarını atık hattına ulaştırabilmek için yapılmış akordeon şeklinde bir botu biçimini ifade eder. Karavan tertibatından kanalizasyon bağlantısına düzgün bir atık akışı sağlamak için bir eğim oluşturur.

  1. Su Basıncı Regülatörü/ Tahliye Vanası

Bir kamp alanının su bağlantısının karavan tesisatı için güvenli bir basınç seviyesinde olmasını sağlar ve kontrol eder. Fazla ise basıncı dengeleyerek karavana aktarır. Tesisatınızı korur.

  1. Siyah Su Deposu

Karavandaki insansal atıkları ve lağımı barındıran tanktır. Karavan tuvaletinizdeki tüm insan atık malzemeleri siyah su deposuna akar. Siyah Su Kapasitesi, karavanınızın siyah su deposunun tuvaletten alabileceği atık su miktarıdır.

  1. Kamp Alanı Sahibi/ Kamp Sahibi / Karavan Sahibi

Bir kamp alanının işleticisi olan ve karavancı olması tercih edilen kişilerdir. Bizi en iyi biz anlarız. Kamp alanı içinde iletişim kuracağımız yetkili kişilerdir. Karavan sahibi de, VANNERZONE aracılığı ile karavanını diğer VANNER’lara kiralayan bir tür ev sahibidir. İster kiracı VANNER olun yada bir karavan satın alın kiralayan VANNER olun. Her türlü sayısız avantajınız olacak.

  1. Bağlanmak (Duygusal anlamda değil!)

Belirli bir kamp alanına bağlı olmak, su, elektrik, uydu/kablo TV, kanalizasyon, internet hizmetleri gibi hizmetleri kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bağlantılarla, çoğunlukla bir yer için ekstra bir ücret ödersiniz.Boondocking’in tersi olan durumdur

  1. Müstakil

Bu, kendi kendine yetebilen karavanları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Müstakil karavanlar, bağlantı veya diğer tüm kamp alanı tesisleri olmadan tamamen çalışır.

  1. Acil durum Anahtarı

Karavanınız çekici araçtan ayrılırsa, karavandaki frenleri otomatik olarak etkinleştirecek bir güvenlik anahtarıdır.

  1. FED – RED

Sürülebilir karavanlar için diesel motoru önde konumlandırılmış modellere FED (front engine diesel) diesel motoru karavanın arkasında konumlandırılmış modellere de RED (rear engine diecel) olarak tanımlama yapılmıştır. Yolculuk konforu anlamında, RED’lerde motor arkada olduğu için motor sesini daha az duyarak seyahat etmek biraz daha tercih edilir.

  1. Çeki Ağırlığı

Çekici araçta bulunan askı topuzuna bastıran gerçek ağırlığı tanımlar. Genel olarak, çeki ağırlığı brüt çekilen araç ağırlığının (GVW) %10 ila %15'i kadardır. Bu bizi, araç üreticisi tarafından belirlenen, bir çekici aracın güvenle çekebileceği maksimum ağırlık olan Çekme Derecesine götürür. Belirli bir aracın çekme kapasitesini öğrenmek için araç üreticisine danışın veya bir çekme kılavuzu kullanın.

  1. GVWR (Brüt Araç Ağırlık Derecesi)

Güvenli seyahati sağlamak için bir karavanın geçmemesi gereken maksimum ağırlık derecesidir. Aracın şasisini, gövdesini, motorunu, sıvılarını, yakıtını, aksesuarlarını, yolcularını, bagaj ağırlığını vs. de içerir.
 
CCC (Yük Taşıma Kapasitesi), bir karavana ekleyebileceğiniz kişisel eşyalar için maksimum ağırlık sınırıdır. Bir karavanın ağırlığı ile ilgili diğer terimler şunlardır:
GAWR (Brüt Aks Ağırlığı Derecesi), lastiklerin, tekerleklerin, frenlerin ve aksın kendisinin ağırlığını içeren her bir aks üzerinde izin verilen toplam ağırlıktır.
GCWR (Brüt Kombine Ağırlık Derecesi), çekici aracın, çekilen karavanın, her birindeki tüm yüklerin, bağlantı elemanlarının, sıvıların ve yolcuların izin verilen toplam ağırlığıdır.
 
Kuru Ağırlık, karavanın bağlamadan ayrıldığı ve boşaltıldığı durumdaki ağırlığıdır. İçindeki malzemeleri, su, yakıt veya yolcu ağırlıklarını içermez. Üreticiler her bir karavanı tartar ve piyasaya sürmeden önce kuru ağırlığı listeleyen bir etiket ile belgelerler.

  1. DSI Ateşleme – Doğrudan Kıvılcım Ateşleme

Propanla çalışan karavanlarda ana brülörü ateşleme yöntemini tanımlamak için kullanılır. Büyük rahatlıktır.

İlk Karavan Yolculuğunuzdan Önce Bilmeniz Gerekenler

Maceranız için yola çıkmadan önce, karavan seyahatinizi daha eğlenceli ve unutulmaz hale getirmek için bazı yararlı ipuçları verelim.
 
Seyahatiniz İçin En Uygun Karavanı Seçin
Belki şimdiye kadar birçok karavan seçeneğinin olduğunu keşfetmişsinizdir. Küçük karavanlardan lüks A Sınıfı karavanlara ve campervanlere kadar çeşitlilik gösterirler. Bir tane kiralamadan önce, göz önünde bulundurmanız gerekenler:
• Yolculukta size eşlik eden kişi sayısı
• Kamp alanındaki olanaklar
• Kamp alanında mı etrafında mı daha çok vakit geçirmek istediğiniz

Karavan Maceranızı Planlamak İçin Zaman Ayırın

Erken planlama, her seyahatin başarısı için hayati önem taşır.
• İlk olarak, bir varış yeri seçmeniz gerekir. Tüm ailenin tercih ettiği bir kamp alanı düşünmeniz gerekebilir.
• Kamp alanı rezervasyonlarını önceden yapın. Yer, karavan bağlantıları ve istediğiniz olanaklara sahip olmalıdır.
• İlk seferde çok eşya yüklenmeyin. İlk seyahatteki tecrübelerden sonra bir sonraki seyahatiniz için nelerin gerekli olduğu ve neyi yanınıza alacağınızı daha iyi bileceksiniz. Önceliğiniz kıyafet ve hazırlanması kolay yiyecekler gibi temel ihtiyaçlar olmalıdır.
• Yemeklerinizi planlayın ve hazırlayın. Yoldayken yemek yapmayı biraz daha kolaylaştırmak için öğünleri porsiyonlara ayırmanız ve önceden hazırlanmanız gerekebilir.
• Varsa evcil hayvanlarınızı da dikkate alınız.
• Ücra köşelere kamp yapmaya mı yoksa halka açık kamp alanlarına mı gideceğinize karar verin.
 
Karavan, seyahat etmenin en eşsiz ve maceralı yolu olarak başı çekiyor. Evden uzakta eğlenmek isteyen aileler, arkadaşlar ve çiftler için mutlaka denenmesi gereken bir fırsat. Bu özel gezi için ne zaman isterseniz, VANNERZONE her zaman karavan kiralamak için doğru olan çok çeşitli mükemmel seçeneklere sahiptir. Kullanabileceğiniz çeşitli karavan türlerini araştırmaya başlamak için VANNERZONE’a hoş geldiniz.
Mutlu tatiller

Karşılaştırma

Listesi Boş