Hareket Hastalığı Ve Karavan

Araçta mide bulantısı, baş dönmesi gibi sorunlar yaşayanlar, karavan ile kamp yapamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Acele etmeyin. Fikrinizi değiştirmenin tam zamanı!
Bize göre, karavan yolculuğu, uzaklara seyahat etmenin en iyi yolu. Karavan kullanmak size yeni alanlar keşfetme ve maceralara atılma özgürlüğü verir. Sadece bu da değil, araçta bir yatağınız, mutfağınız ve banyonuz olduğu için, geceyi burada geçirebilir ve bu maceraları tam bir rahatlık içinde yaşayabilirsiniz.
Aslında, uzun seyahatlerin ve yolculukların en önemli dezavantajlarından biri, bazılarımız için araç tutması sorunudur. Neyse ki, hareket hastalığından, yada daha çok bilinen adı ile araç tutmasından muzdarip birçok insan  karavan yolculuğunda, diğer araçlardaki kadar rahatsız olmuyor. Bunun nedeni, karavanların çoğu araçtan daha büyük olması ve sizi yerden daha yükseğe çıkarmasıdır. A sınıfı karavanlardaki büyük ön camlar da yolculara daha iyi bir görüş sağladığı için faydalıdır.

Hareket Hastalığına Ne Sebep Olur?

Çeşitli çarelerden bahsetmeden önce, hareket hastalığına neyin sebep olduğu hakkında biraz konuşalım. Esasen, araba hastalıkları duyuların çatışmasıdır, yani gözleriniz ve iç kulaklarınız vücudunuzun deneyimlediği konusunda anlaşamaz.
İç kulaklarınız vücudunuza göre hareket eden, beyne sinyaller gönderen ve dengenizi korumanıza yardımcı olan sıvı içerir. Genellikle gözleriniz iç kulaklarınızın algıladığı hareketi görür ve beyniniz bu bilgiyi anlamlandırmak için bir araya getirir. Ancak gözleriniz hareket ettiğinizi göremiyorsa veya çok hızlı hareket ediyorsanız sinyallerin doğru işlenememesi durumunda başınız döner ve mideniz bulanır.

Karavanda Sürüşün Keyfini Nasıl Çıkarırsınız?

Daha önce de söylediğimiz gibi, karavan seyahatinizin eğlenceli ve mide bulantısı olmadan geçmesini sağlamak için yapabileceğiniz birçok şey var. Hareket hastalığı başlamadan önce bunları kullanmaya başlarsanız  muhtemelen çok hoş bir yolculuk geçireceksiniz.

Destekleyici Önlemler

Hareket hastalığının sonuçlarına  yardımcı olabilecek bazı vitaminler ve takviyeler var. Aşağıdaki takviyelerden herhangi birinin size yardımcı olup olmayacağını ve seyahati daha keyifli hale getirip getiremeyeceğini öğrenmek için doktorunuza danışmanızı öneriyoruz:
• B6 Vitamini
• 5-HTP ve Magnezyum
•Zencefil
• Nane

Yerinizden kalkmayın

Karavanı olanlarınız için, yada karavan kiralayanlar için, karavan hareket halindeyken etrafında dolaşmak beyninize daha fazla sinyal verir ve muhtemelen hastalığınızı daha da kötüleştirir. Sadece bu da değil, sürüş halindeyken ayakta olmamak ve emniyet kemerinizin takılı olmaması tehlikelidir. Bu nedenle, her zaman oturmalı ve kemerlerinizi bağlamalısınız.

Öne Bakarak Oturun

İster inanın ister inanmayın, nerede ve nasıl oturduğunuz da etkilidir. Yan ya da arkaya doğru bakacak şekilde oturmak, özellikle dışarı bakacak bir pencereniz yoksa, beyninizin gelen sinyalleri işlemesi için kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle, tercihen ön camı görebileceğiniz kabin alanında öne bakan bir koltukta oturmanızı öneririz. Karavan kiralamak istiyorum diyorsanız, her saniyenin keyfini çıkarmak akıllıca olur.

Arka Aksın Önünde Kalın

Ön koltuğa oturmasanız bile, yine de bir yerde kemerlerinizi bağlamış olmalısınız. Bir karavanın arka aksına yakın oturmak kesinlikle daha fazla sallanma ve hareket ile sonuçlanacağından size daha fazla problem oluşturacaktır.

Okumaktan ve Ekranlardan Kaçının

Dışarıya bakmak için bir pencereye sahip olmak harikadır, ancak bir kitaba veya ekrana bakıyorsanız bu pek yardımcı olmaz. Tableti veya kitabınızı yere bırakın ve pencerenizden manzaranın keyfini çıkarın. Bu, gözlerinizin harekete geçmesini sağlayarak hareket hastalığına yardımcı olur. Elbette, yanından geçtiğiniz tüm güzel şeyleri görme şansı da verecektir.

Sık Molalar Yapın

İhtiyacınız olan her şeye sahip bir karavandayken, yakıt ihtiyacınız olana kadar durmaktan kaçınmak, yoldayken karavanın tuvaletini kullanmak ve yiyecekleri dolabınızdan almak cazip gelebilir ancak bunu hareket hastalığı olanlara tavsiye etmiyoruz.. Süper uzun süreli sürüşler, araç tutma hastalığınızı daha da kötüleştirecektir ve daha önce de belirttiğimiz gibi, karavan hareket halindeyken karavanda dolaşmak güvenli değildir.

Kötü Kokulardan Kurtulun

Kötü kokular araba tutmasını daha da kötüleştirebilir ve hatta onu tetikleyen şey olabilir. Atık tanklarını boşaltıp temizleyerek, klozet contasının iyi durumda olduğundan emin olarak, çöpleri dışarı çıkararak ve bulaşıkları yıkayarak taşınmadan önce bunlardan kurtulduğunuzdan emin olun.

Mümkünse aracı kendiniz kullanın

Herkesin karavan kullanamayacağını biliyoruz. Ancak, yapabiliyorsanız, bir süre araba kullanmayı deneyebilirsiniz. Sürüş, sürekli olarak yola bakmanızı gerektirdiğinden, yeniden dengelenmenize ve araba tutmasından kurtulmanıza gerçekten yardımcı olabilir. Kiralık karavan ile karavan deneyimi yaşayan ailelerde, gerekliliklere sahip tüm bireylerin karavan kullanmayı denemesi gelecekteki karavan hayatınız için çok faydalı olacaktır.

Karavanlı ve sağlıklı günler

 

Karşılaştırma

Listesi Boş