Karavanda Elektrik

VANNERZONE’da ilk kez bir karavan kiralıyor olabilirsiniz. Kullanmak ya da kiralamak için bir karavan satın alıyor olabilirsiniz. Her şekilde karavanların elektrik sistemlerinin temellerini öğrenmek sizin için önemlidir. Karavan elektrik sisteminiz, nasıl çalıştıkları ve güvenlik açısından nelerin bilinmesi gerektiği hakkında temel bir bilgilendirme için VANNERZONE uzman ekibi tarafından hazırlanmış bu kılavuzu okumaya devam edin.

Bu kılavuzda şunları ele alacağız:

• AC ile DC'yi Anlamak

•Güç kaynakları

• Sigortalar

• Propan ve elektrik

• Yüksek akım koruyucuları

 

Hazırsanız başlıyoruz VANNER dostlar!

 

AC ve DC'yi Anlamak

Karavanların çoğunda her iki akım tipini de içeren elektrik sistemi bulunur. Tipik bir evdekine benzer bir AC (alternatif akım) sistemi vardır. Binek aracınızdaki sisteme benzer şekilde çalışan bir DC (doğru akım) sistemi de vardır. AC sistemi, karavanınızı yada campervan aracınızı harici bir AC güç kaynağına takarak çalıştırılırken, DC sistemi karavanınızda kurulu bir veya daha fazla akü sistemi ile çalışır. Klima, mikrodalga fırın ve elektrik prizleri gibi büyük cihazlar AC güç sistemini çalıştırır. Işıklarınız, su pompanız, fanlarınız, televizyonunuz ve radyonuz DC güç sisteminden beslenir. Ufak farklılıklar tabi ki olabilir. AC sistemi, karavan aküleriniz ile sınırlı olan DC sisteminden çok daha fazla güç üretebilir.

Karavanınızdaki her iki elektrik sistemi de, karavanınızı AC güce bağlayabildiğiniz hallerde DC sistemi için aküleri şarj edecek şekilde tasarlanmış ve bağlanmıştır. Bu önemli görevi yapan cihaza dönüştürücü (CONVERTER) denir. Karavan güç dönüştürücüsünün yanı sıra, birçok araçta DC gücünü AC gücüne dönüştüren bir cihaz olan bir INVERTER de bulunur. Inverter’li karavanlarda, DC akü sistemiyle çalışan ancak AC gücü sağlayan özel olarak işaretlenmiş duvar prizleri bulunur.

Çoğu karavan, eğer şebeke hattı bağlantısı varsa (bunun hakkında daha sonra detaylı bilgi göreceksiniz), karavandaki hemen hemen her şeyi çalıştırabileceğiniz şekilde ayarlanmıştır. Şebeke hattı bağlantısı yoksa, ışıklar ve su pompası gibi temel unsurları birkaç gün çalıştırabilen DC sisteminden besleniyorsunuz demektir.

 

ÖNEMLİ İPUCU: Karavanınız şebeke elektriğine bağlı değilken dikkatli tüketim yapınız.

Kısacası, bir güç kaynağına bağlıysanız, tekerlekli evinizin tüm konforunun keyfini çıkarmaktan ve kendinizi şımartmaktan çekinmeyin. ANCAK şebeke hattına bağlı değilseniz ve akünüz bitiyorsa, yalnızca temel bileşenleri kullanın ve bunları da idareli kullanın!

 

Güç kaynakları

Karavan aküleri – yaşam aküleri

Çoğu karavanda bir veya daha fazla akü bulunur. Aküler, harici güç olmadığında karavanınıza bir güç kaynağı sağlar. Akülerin kendi başlarına sağlayabileceği güç miktarı oldukça düşüktür. Günün büyük bir bölümünde ışıkları, su pompasını ve küçük cihazları çalıştırabilirler, ancak bu kadar. Klima veya ısıtma sistemlerini uzun süre çalıştıramazlar.

 

Karavanınızı harici bağlantı ile şebeke hattına bağlandığınızda aküleriniz de bu hattan beslenerek şarj olur.

Diğer güç kaynakları arasında

- Şebeke hattı,

- jeneratör,

- araç motoru

- güneş paneli

bulunur.

 

Örneğin hareket halindeyken, karavan bağlantı adaptörünü kullanarak aracınızla karavan arasında bağlantı yaparsanız, aracın motoru araç aküsünü şarj ettiği gibi yaşam akülerinizi de şarj edecektir. Hareketin gücü inanılmazdır. Sorun durduğunuzda başlar.

 

Şebeke Gücü

Şebeke hattı,karavanınızı bir AC elektrik şebekesine bağlayabileceğiniz anlamına gelir ve olmazsa olmaz bileşenlerden biridir. Kullanabileceğiniz mevcut güç amper cinsinden ölçülür. En yaygın karavan bağlantıları 30 amper ve 50 amperdir. Karavanınızı şebekeden enerji almak için herhangi bir elektrik prizine bağlayabilirsiniz, ancak dikkatli olun. Bir karavanı besleyebilmek için karavanın 30 veya 50 amperlik bir bağlantı adaptörü kullanarak şebeke enerji hattına bağlanması yeterli olacaktır.

Karavanınız, boyutuna bağlı olarak 50 amper veya 30 amper kullanacak şekilde ayarlanacaktır. Karavanınızı daha düşük bir amper güç kaynağına bağlayabilirsiniz, ancak dikkatli olmazsanız tehlikeli olabilir; şebeke enerji hattının nominal değerinden daha fazla güç çekmeye çalışırsanız elektrik sistemlerine zarar verebilirsiniz. Tipik olarak, olan en kötü şey sigortaları attırmanızdır, ancak güç kaynağına veya karavanınızın elektrik aksamına ve en kötüsü ve dikkatsiz olursanız kendinize zarar verebilirsiniz.

 

Bir karavan parkında şebeke hattına bağlandığınızda, bağlantı portu üzerinde bir sigorta şalteri/devre kesici olacaktır. Elektriğe bağladıktan sonra bunu açmayı ve ayrılmak için bağlantıyı kestiğinizde kapatmayı unutmayın.

 

JENERATÖRLER

Jeneratörler, AC sisteminize bağlandıkları ve AC gücü sağladıkları için şebeke enerji hattı gibi çalışırlar. Tipik olarak, şebeke hattı kadar güç sağlamazlar, ancak bu jeneratörün boyutuna bağlı olarak değişebilir.

Jeneratörler amper yerine watt olarak derecelendirilir. 1000 watt'lık bir jeneratör, küçük bir karavan için veya klima gibi büyük sistemleri çalıştırmanız gerekmiyorsa uygundur. 3500 watt'lık bir jeneratör genellikle bir sonraki adımdır ve çoğu karavan sistemini bütünü ile çalıştırabilir.

Bir jeneratörden gereğinden fazla güç çekilmesi, şebeke hattından gereğinden fazla güç çekilmesi kadar riskli değildir. Bir jeneratörden fazla güç çekmeye çalışırsanız, her şeyin düzgün çalışması için yeterli gücü elde edemezsiniz. Jeneratörünüzü aşırı yüklemek, düşük ihtimal da olsa bazı cihazlara zarar verebilir.

Bazı karavanlarda, ana motordan ayrı olan ve genellikle bir dış bölmede bulunan yerleşik bir jeneratör bulunur. Bunlar, yalıtımlı oldukları ve dolayısıyla çok gürültülü olmadıkları için özellikle kullanışlı olabilir.

Özellikle geceleri, sessiz saatlerde harici jeneratörler kesinlikle yasaktır. Harici jeneratörler için en önemli güvenlik kuralı, çok fazla karbonmonoksit gazı ürettikleri ve kapalı bir alanda çok çabuk ölümcül olabildikleri için asla iç mekanlarda kullanmamaktır.

ÖNEMLİ NOT: Harici bir jeneratör kullanmanız gerekiyorsa, kapalı alanlarda karbonmonoksit gazı birikebileceğinden jeneratörü asla kapalı mekanlarda çalıştırmamalısınız. Ölümcül olabilir!

GÜNEŞ VE RÜZGAR

Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında anlaşılması gereken en önemli şey, size isteğe bağlı güç sağlamak için değil, akünüzü şarj etmek için tasarlanmış olmalarıdır.

Şebeke hattından ve jeneratörlerden aldığınız AC gücü yerine DC akımı üretirler. Bu nedenle, akünüzün sağlayabileceği güç miktarıyla sınırlısınız, ancak zamanla şarj edebileceğiniz için onu çok daha uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz. Güneş enerjisi size, sınırsız maceralar için mükemmel olan yenilenebilir bir şebeke dışı güç kaynağı sağlar.

Güneş enerjisinin avantajı, güneş varken akülerinizin sürekli şarj edilmesidir; dezavantajı, ise sadece güneş enerjisi ile sınırlı iseniz, akülerinizi daha uzun muhafaza edebilmek için çok enerji tüketen işlemler yapamamanızdır.

Tipik olarak bu, klima sistemini, elektrikli ısıtıcıları, mikrodalgayı ve diğer yüksek çekişli cihazları uzun süreler çalıştıramayacağınız anlamına gelir. Bunların tamamını kullanmak istediğiniz bir karavan tatili planlıyorsanız, sizi VANNERZONE indirimlerinden faydalanacağınız camping alanlarından birine alalım. Kiralık karavanınızı şebeke hattına bağlayın ve evinizin konforunu yaşayın.

SİGORTALAR

Tıpkı eviniz ve arabanız gibi, karavanlarda da elektrik sistemini aşırı yüklenmeye veya güç dalgalanmalarından korumaya yardımcı olan sigortalar bulunur. Karavanınızda bir noktada güç kaybederseniz, bu hatta ilişkin sigorta atmış olabilir.

Kiralık karavan ile yola çıkmadan önce sigorta panelinin nerede olduğunu bildiğinizden emin olmalısınız.

Çoğu karavanda evinizdeki gibi sıfırlanabilir şalterle kontrol edilen sigortalar bulunur. Ayrıca arabalarda yaygın olarak kullanılanlar gibi değiştirilebilir sigortalar da yaygın olarak kullanılır. Özellikle campervan olarak tanımlanan dönüştürülmüş araçlarda değiştirilebilir sigortaların bulunduğu sigorta panelleri vardır. Değiştirilebilir türe sahipseniz, araçta her watt değerinden birkaç yedek sigorta bulundurmak iyi bir fikirdir. Merak etmeyin pek çok akaryakıt istasyonunda da bu ekipmanları bulabilirsiniz.

 

Karavanda Elektrik mi Propan gazı mı?

Karavanınızda elektrik veya propanla çalışabilen bazı cihazlar olabilir. İkisi arasında geçiş yapabilen ısıtıcılar, su ısıtıcıları ve buzdolapları yaygındır.

Bunlarla ilgili temel kural, şebeke gücüne bağlıysanız, elektrik seçeneğini veya cihazınız bir hibrit sistemle geliyorsa hibrit elektrik ve propan seçeneğini kullanmanız gerektiğidir.

Boondocking yapıyorsanız veya ücra bir alanda kamp yapıyorsanız, propan seçeneğini kullanın. Bu en temelde karavanınızda hangi cihazlara sahip olduğunuza ve sisteminizi en iyi neyin çalıştırdığına da bağlıdır.

Akım düzenleyiciler

Bazı karavanlarda yerleşik bir aşırı gerilim koruyucu bulunur ve bazılarında bu tertibat yoktur, bu nedenle bir taşınabilir akım düzenleyici satın almak iyi bir fikir olabilir.

Akım düzenleyici kullanmanın amacı, elektriğin karavana girmesine izin vermeden önce şebeke enerji gücünün temiz ve sabit olduğundan emin olmaktır. Akım düzenleyici hem doğal hem de doğal olmayan güç dalgalanmalarına karşı karavanınızın elektrik sistemini koruma görevi görür.

Olmazsa olmaz değildir ama ekipmanınızın bozulmasını önlemek adına tavsiye edilebilir.

Bir akım düzenleyici kullanıyorsanız, gücü bağladığınız zamandan aşırı gerilim koruyucunun karavana güç vermesine kadar genellikle kısa bir gecikme olduğunu unutmayın. Tipik olarak, yaklaşık 20 ila 60 saniyedir. Bu gecikme, ilk kullanımda kafa karıştırıcı olabilir.


Genel olarak, bir karavan elektrik sistemini çalıştırmak sorunsuz bir durumdur, ancak sorunsuz bir macera yaşayabilmeniz için temel bilgileri bilmek önemlidir. Karavan elektriğinin temelleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız kamp yaptığınız yerde mutlaka bu konuda uzman bir veya birkaç VANNER bulacaksınız. Sormaktan çekinmeyin. Karavancılık yardımlaşma demektir.

Kendinizi yeterince elektrik yüklenmiş hissediyor musunuz? Büyük bir kiralık karavan macerası ile can sıkıntısından kurtulmaya hazır mısınız?

Hazırlık vakti. VANNERZONE sizi bekliyor.
Mutlu Tatiller!

 

Karşılaştırma

Listesi Boş