Karavanda Su Kullanımı

Karavancılık konusunda yeniyseniz, su sistemi biraz kafa karıştırıcı olabilir. Su bağlantıları nasıl çalışır? Her seferinde suya mı bağlamanız gerekiyor? Ve "bağlantılar" neden çoğul? Zaten kaç tane bağlantı var ki?

Su bağlantılarınızı anlamayla ilgili bu soruları ve daha fazlasını bu yazıda yanıtlayacağız, böylece hemen duş alabilir, bulaşık yıkayabilir ve sifonu çekebilirsiniz! 

Tam bağlantı

Su ve elektrik sunan bir sitede kamp yapıyorsanız, şehir suyuna veya başka bir su kaynağına bağlanmak isteyeceksiniz. Bu bağlantı tipi, hortumunuz aracılığıyla şehir suyu çıkışından lavabonuza, duşunuza ve diğer cihazlarınıza su gönderecektir.

Boondocking

Bağlanma olmadan kamp yapıyorsanız (boondocking veya kuru kamp), gitmeden önce tatlı su tankınızı doldurmak isteyeceksiniz, böylece medeniyetten uzaktayken bu cihazları çalıştırmak için depolanan suyunuzu kullanabilirsiniz. Bu durumda, seyahatinizin uzunluğu için sınırlı bir miktara sahip olacağınız için karavanınızda su tasarrufu yapmak isteyeceksiniz.

Bir su kaynağına nasıl bağlanacağınızı da merak ediyorsunuz. Bu kaynak sürekli olarak karavanınıza su pompalıyor mu yoksa daha sonra kullanmanız için dolduruyor mu!

Karavanda Su Nasıl Çalışır?

Karavanınızdaki farklı lavabolara, tuvaletlere ve duşlara su göndermek için tatlı su hortumunuzu kampın su kaynağına bağlayacaksınız. Bir su pompası, suyun karavanınızda ihtiyacınız olan farklı cihazlara pompalanmasını sağlar. Bu su kullanıldıktan sonra siz boşaltana kadar atık su olarak tutulacak iki tanktan birine gider.

Bu nedenle, karavanınızda üç tür su için üç ayrı su deposu bulunur.

Temiz Su Deposu

Tüm içilebilir suyunuzu tutan bir tatlı su tankınız var. Lavabo ve duşlardan çıkacak su budur.

Gri Su Deposu

Gri su deposu, lavabo ve duştaki tüm giderlere akan suyu tutar. Bu, diş fırçalarken, bulaşık yıkarken ve duş alırken kullandığınız suyu içerir. Bu su da kirlidir ama  karavanda daha kirli sular da olacağını şimdiden belirtelim.

Kara Su Deposu

Kara su deposu, karavandaki tuvaletlere atılan tüm suyu tutar. Bazen septik tank olarak da adlandırılır ve emin olun ki gri su deposundan daha kirlidir.
Kamp gezinizin sonunda, yakın zamanda tekrar kullanmayı düşünmüyorsanız hem atık su (gri ve siyah) tanklarınızı hem de tatlı su tankınızı boşaltmak isteyeceksiniz. Çoğu kamp alanında, tankları boşaltabileceğiniz bir atık boşaltma alanı bulunur.

Tanklarınızı boşaltmak için lastik eldiven giyin. Kanalizasyon hortumunuzu alın ve kanalizasyon bağlantısına bağlayın. Diğer ucunu siyah su deposuna bağlayın, vanayı açın ve içindekilerin boşalmasına izin verin. İşiniz bittiğinde vanayı tamamen kapattığınızdan emin olun. Ardından, gri su deponuza bağlanın ve suyun boşalmasına izin verin. Sıralama önemlidir, zira gri su siyah suyu boşaltırken hortumda kalan kalıntıları temizlemeye yardımcı olacaktır. Son olarak, tatlı suyunuzu boşaltıyorsanız, boşaltın. Bitirdiğinizde tanklarınızı yıkayın ve durulayın, böylece temiz ve bir sonraki seyahate hazır olsunlar!

Bağlantı detaylarına geçelim, 

Bir Kamp Alanında Su Hatlarınızı Bağlama

Bağlantılar sunan bir kamp alanında kalıyorsanız, karavanınızda akan su almak için hortumunuzu su bağlantılarına bağlamanız yeterlidir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Karavanınız da bulunan (kiralık karavanlarda dahi verilmektedir) tatlı su içme hortumunu bulun. Kamp yaptığınız yerdeki suyun kalitesinden emin değilseniz ve bu suyu içmeyi düşünüyorsanız, bu adımda takmanız gereken bir su filtresi kullanmak isteyebilirsiniz. Su hattınızı çok fazla basınçtan korumak için bir su basıncı regülatörü de isteyebilirsiniz. Regülatörünüzü de bu noktada hortumunuza takınız.

Hortumun diğer ucunu kamp yeri su kaynağı bağlantısına vidalayın.

Karavan su sisteminizde şehir suyu ile kendi karavan tankınız arasında geçiş yapmak için bir anahtar bulunur. Bağlıysanız, şehir suyuna ayarlandığından emin olun. Boondocking yani kuru kamp olarak adlandırılan su bağlantısız kamp yaparken, bu anahtarın kendi tankınızı göstermesini de unutmayın.

İhtiyacınız olduğunda lavabo ve duşlardan su almayı sağlamak için su kullanırken karavan su pompanızın açık olduğundan emin olun.

Ayrıca sıcak su ısıtıcınızın açık olduğundan emin olun.

İşte bu! Araba sürmek ve kamp kurmakla geçen uzun bir günün ardından güzel, sıcak bir duşa hazırsınız!

Karavanınızda Su Tasarrufu İçin İpuçları

Karavandayken su kullanımınızda tutumlu olmak isteyeceksiniz, özellikle de boondocking sırasında sadece temiz su tankınıza güveniyorsanız. Eğer biterse, elbette her zaman kampa ara verip bir su kaynağı bulabilir ve tekrar doldurabilirsiniz, ancak suyunuzu korumak bunu yapmaktan çok daha kolaydır! Bir karavanda su tasarrufu için birkaç ipucu:

Duşları azaltın ve süreleri sınırlayın

Her gün duş almanıza gerek yok- kamp yapıyorsunuz! Saçınızı at kuyruğu yapın, fazladan bir deodorant sürün (veya koku giderici mendil alın) ve seyahatiniz sırasında daha az duş alın. Duş yaparken, saçınızı şampuanlarken veya sabunlarken suyu kapatın, ardından durulamak için tekrar açın.

Gerekmediğinde lavaboları kapatın

Diş fırçalarken, gerçekten fırçalarken suyu kapatın ve sadece durulamak için açın. Ellerinizi yıkarken, ellerinizi köpürtürken suyu kapalı tutun. Lavaboda birçok küçük iş yaparken suyu açık bırakma eğilimindeyizdir ancak kapatarak çok tasarruf edebilirsiniz!

Yanınızda içme suyu getirin

Lavabodan su kullanmak yerine içme suyu sürahileri getirin.

Sınırlı yemekler

Kamp arkadaşlarınızın ve misafirlerinizin, her yemekte yenilerini almak ve yıkamak için daha fazla bulaşık çıkarmak yerine, gün boyunca yemek ve su için aynı malzemeleri kullandığından emin olun. Ayrıca ne yiyeceğinizi de düşünün. Bulaşıkları azaltmak için tek kap yemekleri ızgara yapabilirsiniz. Izgara kamp dostu ve bulaşık düşmanıdır. Ekmeğin arasına koy ve ye!

Su tasarrufu sağlayan cihazları kurun

Duş ve tuvaletinizin su tasarrufu yapıp yapmadığını görmek için karavanınızı kontrol edin. Çok fazla kuru kamp yapmayı planlıyorsanız, su tasarrufu sağlayan en son cihazları almak iyi bir yatırım olabilir (ve sizin için de çevre dostudur!).

Tuvalet sifonunu sınırlayın

Sadece gerekirse yıkayın. Makarnayı süzerek, ellerinizi yıkayarak ve daha fazlasını yaparak bulaşıklardaki gri suyu da kurtarabilir ve tanktan temiz su kullanmak yerine bunu yıkamak için kullanabilirsiniz.

Daha önce hiç kullanmadıysanız, bir karavandaki tüm farklı bağlantıları anlamak ürkütücü gelse de, karavanınızı bir kamp alanında suya ve güce bağlamada ustalaşmak kolaydır. Ayrıca, neyse ki karavan topluluğu, neredeyse her zaman yeni bir kampçıya yardım etmeye istekli, yardımsever, deneyimli insanlarla dolu! Bağlantılarınızla ilgili sorun yaşıyorsanız, bir kamp yeri sahibinden veya komşu bir kampçıdan yardım istemekten çekinmeyin. Kamp yaparken suyunuzu kullanmakla ilgili daha fazla ipucu için karavanınızda suyun nasıl kullanılacağına dair bu tamamlayıcı makaleye göz atın.

Mutlu kamplar!
Vannerzone

 

Karşılaştırma

Listesi Boş